Składniki:
ziemniaki, cebula, kiełbasa, ser żółty, przyprawy
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, wydrążamy środki i gotujemy ok. 8-10 minut (aby były troszkę miękkie, ale nie ugotowane), w międzyczasie kroimy cebulę i kiełbase dosyć drobno, przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami (np. prowansalskie) i smażymy na oleju. Jak ziemniaczki się ugotują, czekamy aż troszkę wystygną i faszerujemy cebulką z kiełbaską. Na koniec kładziemy na to plaster sera żółtego i ja zawijam to w folie aluminiową, kładę to do piekanika na ok. 30 minut (temp. 200 C). Uprzedzam pytania... część ziemniaków pozostałych po wydrążeniu można dodac do podsmażanego farszu, ale ja to wyrzucam :(
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dmitroca |