Placek a la Aszkenazy

Przepis kulinarny

Składniki:

obrane ziemniaki, jajko, czosnek, na 1 kg ziemniaków dwie średnie cebule, łyżka stołowa mąki pszennej, sól, dużo pieprzu, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki i cebule utrzeć na grubej tarce w wiórki, dodać mąkę, jajko, przyprawy (płaską łyżeczkę czarnego pieprzu). Formować na patelni z gorącym tłuszczem (raczej dużo, bo mała ilość powoduje przypalanie) dowolne placuszki i smażyć do zrumienienia (kolor pomarańczowy). Jeść prosto z patelni. Świetnym dodatkiem jest gulasz.

Potrzebne przybory:

patelnia, ogień, łyżka stołowa do nakładania, szpachelka do przewracania na patelni, widelec do jedzenia.

Jak podawać?

prosto z patelni lub na półmisek

Uwagi:

Jestem zdziwiony, że nikt tego przepisu nie zna! Poznanie smaku tego placka sprawiło, ża od 30 lat nie jadam innych. Wiórki ziemniaczane powodują, że placki są chrupiące i supersmaczne!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje16-18
Kalorycznośćsądzę, że wysoka
Przybliżony koszt5 zł
AutorKrzysztof

Placek a la Aszkenazy: Podobne przepisy

Placek a la Aszkenazy: wypróbuj również

Powiązane Tematy