Składniki:
obrane ziemniaki, jajko, czosnek, na 1 kg ziemniaków dwie średnie cebule, łyżka stołowa mąki pszennej, sól, dużo pieprzu, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebule utrzeć na grubej tarce w wiórki, dodać mąkę, jajko, przyprawy (płaską łyżeczkę czarnego pieprzu). Formować na patelni z gorącym tłuszczem (raczej dużo, bo mała ilość powoduje przypalanie) dowolne placuszki i smażyć do zrumienienia (kolor pomarańczowy). Jeść prosto z patelni. Świetnym dodatkiem jest gulasz.
Potrzebne przybory:
patelnia, ogień, łyżka stołowa do nakładania, szpachelka do przewracania na patelni, widelec do jedzenia.
Jak podawać?
prosto z patelni lub na półmisek
Uwagi:
Jestem zdziwiony, że nikt tego przepisu nie zna! Poznanie smaku tego placka sprawiło, ża od 30 lat nie jadam innych. Wiórki ziemniaczane powodują, że placki są chrupiące i supersmaczne!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16-18 |
Kaloryczność | sądzę, że wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Krzysztof |