Składniki:
biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia.
krem: 2 gotowe waniliowe kremy do tortu, 0,5 szkl. kawy cappuccino, pół kostki margaryny rozpuszczonej schłodzonej, kieliszek wódki, 200 ml wody.
bita śmietana: 2 śmietany kremówki 30%, 3 łyżki cukru, dwa śmietan-fixy.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt, tzn. ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru, następnie dodać rozbełtane żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem.
Krem: do wody wsypać kremy i ubić, dodać kawę, wódkę i margarynę. Powstały krem schłodzić. Biszkopt przeciąć wzdłuż, nasączyć ponczem (dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zalać wodą, posłodzić lekko, dodać kieliszek wódki).
Krem wyłożć na spodnią część biszkoptu, przykryć wierzchem, a następnie przygotować śmietanę.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać śmietan-fixy i wyłożyć nią wierzch ciasta, posypać kawą cappuccino. Schłodzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | renik |