Składniki:
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/8 l śmietany
- 1/8 l białego wina
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 8 plasterków szynki gotowanej
- 75 g tartego sera
Jak przyrządzić?
Zarumienić na maśle pokrojone pieczarki. Zmieszać rozgrzany tłuszcz z mąką, winem i śmietaną. Ugotować gęsty sos. Przyprawić. Zdjąć z ognia, wmieszać pieczarki, w sosie rozprowadzić ser z jajkami.
Plasterki szynki rozłożyć i wyłożyć nadzienie. Włożyć do miski i lekko posypać solą i serem. Zapiekać, aż ser się zarumieni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |