Składniki:
Ciasto:
- 25 dag maki
- ½ lyzeczki proszku do pieczenia
- 7,5 dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 12,5 dag masla
Nadzienie:
- 1 sloik kawsnych wisni (370 g po odlaniu soku)
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 2 lyzki stolowe cukru
- 250 ml mleka
Posypka:
- 7,5 dag maki
- 7,5 dag cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 7,5 dag zmielonych orzechow laskowych
- 10 dag miekkiego masla
Zdobienia:
- 400 ml bitej smietany
- 2 paczki proszku do bitej smietany
- wiorki czekoladowe
Jak przyrządzić?
1. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac do miski. Dodac cukier, sol, jajko i maslo. Wszystko porzadnie zagniesc aby ciasto bylo gladkie i sie nie kleilo. W przeciwnym wypadku wlozyc na jakis czas do lodowki.
2. Forme o srednicy 28 cm wylozyc papierem do pieczenia lub porzadnie wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta lub grysikiem. Ciasto rorwalkowac do formy i nakloc kilka razy widelcem. Zalozyc pierscien.
3. Wisnie wylac na sitko i pozostawic do ociekniecia. Z proszku budyniowego, cukru i mleka (250 ml) ugotowac budyn. Po ugotowaniu delikatnie wmieszac wisnie do budyniu (mieszac jak najmniej!). Nadzienie rozprowadzic na ciescie.
4. Z podanych u gory dodadkow przygotowac posypke. Wszystko wymieszac i zagniesc. Posypke pokruszyc na nadzienie budyniowe. Wlozyc do pieca i piec okolo 45 minut w temperaturze 180°C.
5. Ciasto wyjac z formy i pozostawic do ostudzenia. Smietane ubic dobrze z proszkiem. Robic lyzka stolowa kleksy smietankowe na ciescie. Posypac wiorkami czekoladowymi – mozna takze posypac kakao.
Potrzebne przybory:
forma, mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | mysia |