Sk艂adniki:
- 1 kg ladnych ziemniakow
- 25 g masla
- 1 cebula drobno pocieta
- 1 jablko pociete na bloczki
- 1 lyzka curry puder
- opakowanie szpinaku mrozonego
- 8 platow boczku
- 125 ml creme fraiche
Jak przyrz膮dzi膰?
1. rozmrozic szpinak
2. ziemniaki obrac i gotowac ok. 20 min
3. na patelnie wrzucic maslo, nastepnie cebule, jablko i curry proszek, piec 5 min.; zmniejszyc ogien do minimum, dodac szpinak, podgrzewac ok. 5 min.
4. na grillowej lub normalnej patelni usmazzyc platy boczku ok 2min (jak kto lubi, chrupiace lub mniej chrupiace)
5. ziemniaki odcedzic, dodac creme fraiche, szpinak, zrobic puree, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Potrzebne przybory:
to co macie w kuchni
Jak podawa膰?
dwa platy boczku, a puree w duzej misie to kazdy sobie nabierze ile chce.
Uwagi:
Lepszy jest normalny szpinak ale ze jest to potrawa bardziej zimowa to zadowalam sie mrozonym. Czesto jednak szpinak zastepuje brukselka, ktora w zimie jest bardziej dostepna. Zreszta do ziemniakow mozna dodac wiele warzyw - zalezy tylko od wyobrazni :)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | spora :) |
Autor | Anuk z holandii |