Składniki:
Pół kilo mrożonego fileta - mintaj, dorsz; jedna średnia marchewka; jedna cebula; dwa ząbki czosnku; dwie łyżki oleju; koncentrat pomidorowy (1 mała puszka); przyprawy: sól, pieprz, ew. ocet winny, ostra paryka.
Jak przyrządzić?
Cebule i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju do zeszklenia, teraz wkładamy rybę, podsmażamy i dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, gdy ryba jest miękka rozdrabniamy ją, mieszamy z marchewką, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, ocet winny do smaku. Można dodać ostrą parykę.
Potrzebne przybory:
patelnia, tarka, drewniana łopatka do smażenia, nóż
Jak podawać?
Podawac z ziemniakami z wody, frytkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Gregocz |