Składniki:
- po 10 dag żółtego sera kilku gatunków (goudy, ementalera, itp)
- 4-5 pomidorów
- 2 jajka na twardo
- puszka koreczków helskich
- 2 łyżki kaparów
- pół łyżeczki suszonego oregano
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kilka pasków papryki czerwonej
- szczypta cukru
Jak przyrządzić?
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Proszę uważać z doprawianiem sosu bo kapary są bardzo słone.
Sery pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Koreczki pokroić w drobną kostkę, a obrane jajka w ćwiartki lub talarki. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać z sosem.
Jak podawać?
Sałatkę udekorować paskami papryki. Podawać po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |