Składniki:
twaróg - ser biały ok.50 g., szklanka jogurtu -najlepszy jak najgęstszy - polecam jogurt bakoma, 1 i 1/2 ogórka zielonego, 3-4 małe ogórki kiszone, sól, pieprz, ząbki czosnku
Jak przyrządzić?
Ogórki zielone i kiszone trzemy na tarce i odsączamy sok, odstawiamy. Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy twaróg, a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek - według uznania - ja dodaję 3-4 ząbki - jak najwięcej, ale nie każdy lubi taką ilość czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy odsączone ogórki. Wstawiamy do lodówki - im dłużej stoi tym gęstszy i lepszy. Podajemy do mięsa z grilla, kebaba, pieczonych ziemniaków itd. - idealny na lato. Polecam wszystkim! Smakuje jak w najlepszych restauracjach. Długo go udoskonalałam. Smacznego! ;)
Potrzebne przybory:
tarka, mikser, 2 miseczki, ewentualnie nóż i łyżeczka
Jak podawać?
Z mięsem z grilla, kebabem, pieczonymi ziemniakami. Idealny na lato, dobrze chłodzi.
Uwagi:
Ja jogurt i twaróg dodaję na oko,żeby nie było ani za gęste, ani za rzadkie, poza tym utarte ogórki też zagęszczają sos. Jogurt i twaróg można zastąpić serkiem wiejskim, (też trzeba utrzeć go na gładką masę), tylko wtedy wszystkiego dodajemy mniej.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | nie mam pojęcia |
Autor | Paula |