Kurczak w musztardzie

Przepis kulinarny

Składniki:

1 średnia piers z kurczaka (ok. 500 g), 2 zabki czosnku, smietana kremowka (250 ml), 2 lyzki oliwy z oliwek, 1,5 lyzki maki, musztarda francuska: 1-2 lyzki, sol, pieprz

Jak przyrządzić?

Kurczaka kroimy w kostke. Na zimna patelnie wlewamy oliwe i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Właczamy ogien pod patelnia i czekamy az czosnek sie zrumieni. Wrzucamy kurczaka i smazymy az pusci sok. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy w cieple miejsce. Na te sama patelnie z pozostawionym sokiem wlewamy pol smietany (ok. 150 ml), pozostala czesc smietany rozrabiamy w oddzielnej miseczce z maka. Gdy smietana pomieszana z sosem na patelni zacznie sie gotowac dodajemy make ze smietana. Przykrecamy ogien i czekamy az sos zgestnieje. Dodajemy musztarde. Podgrzewamy (po dodaniu musztardy sos nie moze sie zagotowac, inaczej bedzie mialo gorzki smak). Dodajemy kurczaka, mieszamy. Dodajemy sol i pieprz do smaku.

Jak podawać?

Podawac z ryzem lub buleczkami gotowanymi na parze

Uwagi:

Bardzo syta potrawa

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorBartek

Kurczak w musztardzie: Podobne przepisy

Kurczak w musztardzie: wypróbuj również

Powiązane Tematy