Sk艂adniki:
1 艣rednia piers z kurczaka (ok. 500 g), 2 zabki czosnku, smietana kremowka (250 ml), 2 lyzki oliwy z oliwek, 1,5 lyzki maki, musztarda francuska: 1-2 lyzki, sol, pieprz
Jak przyrz膮dzi膰?
Kurczaka kroimy w kostke. Na zimna patelnie wlewamy oliwe i wrzucamy rozgnieciony czosnek. W艂aczamy ogien pod patelnia i czekamy az czosnek sie zrumieni. Wrzucamy kurczaka i smazymy az pusci sok. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy w cieple miejsce. Na te sama patelnie z pozostawionym sokiem wlewamy pol smietany (ok. 150 ml), pozostala czesc smietany rozrabiamy w oddzielnej miseczce z maka. Gdy smietana pomieszana z sosem na patelni zacznie sie gotowac dodajemy make ze smietana. Przykrecamy ogien i czekamy az sos zgestnieje. Dodajemy musztarde. Podgrzewamy (po dodaniu musztardy sos nie moze sie zagotowac, inaczej bedzie mialo gorzki smak). Dodajemy kurczaka, mieszamy. Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Jak podawa膰?
Podawac z ryzem lub buleczkami gotowanymi na parze
Uwagi:
Bardzo syta potrawa
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Bartek |