Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego
torebka ryżu
- 4 żółtka
- 6 łyżek mąki
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- szklanka wody
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki suszonej mięty (można użyć mięty w torebkach do zaparzania)
- ćwierć łyżeczki cayenne (chili w proszku)
Jak przyrządzić?
1. Ugotować ryż w wywarze warzywnym (czyli przez jakieś 15 min).
2. W tym czasie miksować żółtka z jogurtem i mąką, dodając powoli wodę - aż masa osiągnie konsystencję rzadkiego masła.
3. Dodać zmiksowaną masę do zupy (ostrożnie, żeby się nie zwarzyło; najlepiej odlać trochę masy jogurtowej do szklanki, dodać gorącego wywaru i dopiero wlewać do zupy).
4. Wszystko zagotować.
5. W osobnym niedużym garnku wymieszać masło z mietą i cayenne. Gotować, aż zacznie bulgotać.
6. Zdjąć zupę z ognia, wlać rozpuszczone masło. Wymieszać.
7. Można jeść :)
Potrzebne przybory:
Garnki: średni, mały, mikser
Uwagi:
Zupa ma konsystencję kremu i intensywnie miętowy smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ten_years_after |