Sk艂adniki:
- ok pol kilograma mrozonych, duzych krewetek,
- 5 zabkow czosnku,
- oliwa z 1 tloczenia,
- sloik duzych szparagow,
- pol kubeczka smietany do cieplych dan (najlepiej rama),
- kawalek sera, wielkosci pileczki tenisowej,
- pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Krewetki rozmrazamy kilka godzin przed smazeniem. Mozemy zabrac sie za sos. Na niewielka patelnie wlewamy odrobine oliwy i wrzucamy smietane. zostawiamy na najmniejszym ogniu i kroimy ser w kosteczke (najlepsza jest sredno stara gouda). Zostawiamy, mieszamy tylko co kilka minut. Szparagi wyciagamy ze sloika, wystarczy ok. 8 sztuk (jesli sa duze) i kladziemy na talerzu. Kiedy ser polaczy sie ze smietana dodajemy sporo pieprzu i mieszamy, smazymy jeszcze troszke i goracy sos wlewamy na szparagi (ktorych sie nie gotuje).
Krewetki z torebki:Na rozgrzana patelnie wlewamy oliwe, na rozgrzana wrzucamy krewetki, powinny sie smazyc ok. 10 minut na sporym ogniu, w polowie smazenia wrzucamy na nie czosnek roztrzaskany praska, czesto mieszamy. Czekamy, az czosnek przybierze brazowy (nie czarny) kolor), mieszamy jeszcze raz i wrzucamy na talerze.
Potrzebne przybory:
patelnia, lyzka, wszystko co w kuchni potrzebne :)
Jak podawa膰?
Tak jak wczesniej podalam, na lisciach salaty lodowej, jak dla wiekszej grupy przyjaciol, to na talerzykach, jak dla pary to wystarcza 2 talerze :)
Uwagi:
Na jednym talezu powinny znalezc sie krewetki, na innym, wiekszym - szparagi z sosem, bardzo lubia salate lodowa jako jadalna dekoracje. To swietne danie dla kochajacej sie pary, bo milo jesc z tych samych talerzy. Dla zwyklych gosci - wedle uznania :) szparagi przed podaniem powinny przesiedziec ok. pol minuty w kuchence mikrofalowej, tez wedle uznania.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Martana |