Bóle głowy a dieta
ALICJA • dawno temuWiele pokarmów zawiera substancje chemiczne, zwÅ‚aszcza tyraminy i azotyny, które bezpoÅ›rednio oddziaÅ‚ujÄ… na mózg. WpÅ‚ywajÄ…c na komórki nerwowe i naczynia krwionoÅ›nie powodujÄ…ból gÅ‚owy. CzÄ™stotliwość ataków bólowych uzależniona jest od indywidualnych predyspozycji i innych czynników wyzwalajÄ…cych ból. Jakie pokarmy mogÄ… powodować tego typu bóle?
Co powoduje ból głowy?
Najgorszą reputacją, jeśli chodzi o wyzwalanie bólów głowy, cieszą się:
- czerwone wino, szampan i wódki "kolorowe",
- jogurt i kwaśna śmietana,
- kofeina (kawa, herbata, cola),
- czekolada,
- sery dojrzewajÄ…ce,
- orzechy,
- konserwowane mięso, zwłaszcza boczek i parówki,
- owoce cytrusowe (pomarańcze, limonki, grejpfruty, cytryny),
- produkty zawierajÄ…ce glutaminian sodu,
- niektóre warzywa (fasola, zielony groszek, kapusta kiszona),
- ciasto drożdżowe,
- słodzik,
- lodowate produkty (nagÅ‚e ugryzienie kostki lodu czy kÄ™s bardzo zimnego loda powoduje prawie natychmiastowe uczucie bólu w okolicy czoÅ‚owej). Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze