Bóle głowy a dieta
ALICJA • dawno temuWiele pokarmów zawiera substancje chemiczne, zwłaszcza tyraminy i azotyny, które bezpośrednio oddziałują na mózg. Wpływając na komórki nerwowe i naczynia krwionośnie powodująból głowy. Częstotliwość ataków bólowych uzależniona jest od indywidualnych predyspozycji i innych czynników wyzwalających ból. Jakie pokarmy mogą powodować tego typu bóle?
Co powoduje ból głowy?
Najgorszą reputacją, jeśli chodzi o wyzwalanie bólów głowy, cieszą się:
- czerwone wino, szampan i wódki "kolorowe",
- jogurt i kwaśna śmietana,
- kofeina (kawa, herbata, cola),
- czekolada,
- sery dojrzewające,
- orzechy,
- konserwowane mięso, zwłaszcza boczek i parówki,
- owoce cytrusowe (pomarańcze, limonki, grejpfruty, cytryny),
- produkty zawierające glutaminian sodu,
- niektóre warzywa (fasola, zielony groszek, kapusta kiszona),
- ciasto drożdżowe,
- słodzik,
- lodowate produkty (nagłe ugryzienie kostki lodu czy kęs bardzo zimnego loda powoduje prawie natychmiastowe uczucie bólu w okolicy czołowej).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze