Składniki:
Dwa większe, surowe (lub lekko podgotowane ziemniaki), cebula (można nie dawać, jak ktoś nie lubi cebuli), przynajmniej 7 dużych jaj (można dać więcej zależy od patelni ale na 26 cm wystarczy 7), olej do smażenia, sól do przyprawienia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w talarki. Cebulę siekamy. Jaja miksujemy z solą (całe jaja). Olej wlewamy na patelnię, wrzucamy na gorący ziemniaki i podsmażamy, dodajemy cebulę. Gdy ziemniaki są podsmażone, wlewamy jaja. Jak jaja się zetną od dołu, przekładamy na talerz, następnie talerz odwracamy z potrawą na patelnię (by usmażyć z drugiej strony). Gdy jaja się zetną, tortilla jest gotowa.
Potrzebne przybory:
Polecam patelnię specjalną do tortilli (są to po prostu dwie patelnie pokrywające się).
Jak podawać?
Można podawać z ketchupem, sama. Hiszpanie jedzą z bagietką.
Uwagi:
Tu w Hiszpanii jest dużo sposobów na przygotowanie tortilli. Ja mam patelnię specjalną do tortilli, wiec nie muszę przekładać potrawy na talerz, tylko jak się jaja zetną na dole, odwracam patelnię i smażę z drugiej strony. Jest to bardzo popularna potrawa w Hiszpanii. Polecam podgotować ziemniaki, gdyż wtedy krócej trwa proces przygotowania potrawy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Cassandra |