Jak wygląda śniadanie typowego Polaka?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJak wynika z badania Instytutu ARC Rynek i Opinia, przeprowadzonego dla firmy Tymbark, dziewięciu na dziesięciu Polaków spożywa śniadania i niemalże co drugi uważa, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety po przebudzeniu nie zawsze zjadamy to, co powinniśmy lub pragnęlibyśmy skonsumować. Co więcej, wyróżnić można dwa typowe śniadania Polaków – jedno króluje w dni pracy, a drugie w weekendy.
Okazuje się, że od poniedziałku do piątku nie zważamy na to, co ląduje na naszym talerzu – ważne, aby zjeść szybko i się najeść. Ponadto, większość z nas codziennie wybiera te same produkty, co sprawia, że jadłospis typowego Polaka jest monotonny i ubogi. Badanie ukazuje, że przeważnie stawiamy na kanapki (87% ankietowanych). Śniadanie zjadamy bez pozostałych członków rodziny (55%) lub dopiero w pracy (20%).
W weekend nasze śniadania przechodzą istną metamorfozę. Starannie dobieramy ulubione produkty spożywcze – pamiętamy o owocach, warzywach, sałatkach i zdrowych sokach. Przy stole spędzamy więcej czasu, jemy spokojniej niż w dni pracy i cieszymy się towarzystwem rodziny. Jak więc widać, istnieją dwa śniadania Polaków i to ten drugi – weekendowy – stanowi ideał, do którego powinniśmy i chcielibyśmy dążyć w pozostałe dni tygodnia.
*Źródło infografiki: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze