Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 woreczki ryżu, 3-4 jajka, 2-3 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy (konserwowej), 1 puszka groszku (konserwowego), szczypiorek, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż zagotować (najlepszy jest al dente czyli ok. 11 min. gotowy), jajka wedle uznania 3 lub 4 zagotować na twardo, ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. W międzyczasie kukurydzę i groszek odsączyć i przełożyć do miski (średniej wielkości tak aby pomieściła dwa woreczki ryżu). Ryż i jajka (pokrojone w kostkę) ostudzić i również przełożyć do miski. Wymieszać i dodać odsączonego tuńczyka. Szczypiorek (nie cały wedle uznania) siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez (napisałam 2-3 łyżki), ale dodajemy go wedle uznania i jedną łyżkę musztardy do smaku. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. I gotowe :-)
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, łyżka, deska do krojenia.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z bagietką nadziewaną czosnkiem. Sałatka świetnie nadaje się na imprezy domowe jest jej dużo i wszyscy są zawsze zadowoleni.:-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | Gosia2052 |