Sałatka z tuńczyka (autor Gosia2052)

Przepis kulinarny

Składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 woreczki ryżu, 3-4 jajka, 2-3 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy (konserwowej), 1 puszka groszku (konserwowego), szczypiorek, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Ryż zagotować (najlepszy jest al dente czyli ok. 11 min. gotowy), jajka wedle uznania 3 lub 4 zagotować na twardo, ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. W międzyczasie kukurydzę i groszek odsączyć i przełożyć do miski (średniej wielkości tak aby pomieściła dwa woreczki ryżu). Ryż i jajka (pokrojone w kostkę) ostudzić i również przełożyć do miski. Wymieszać i dodać odsączonego tuńczyka. Szczypiorek (nie cały wedle uznania) siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez (napisałam 2-3 łyżki), ale dodajemy go wedle uznania i jedną łyżkę musztardy do smaku. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. I gotowe :-)

Potrzebne przybory:

Miska, nóż, łyżka, deska do krojenia.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z bagietką nadziewaną czosnkiem. Sałatka świetnie nadaje się na imprezy domowe jest jej dużo i wszyscy są zawsze zadowoleni.:-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Przybliżony koszt22 zł
AutorGosia2052

Sałatka z tuńczyka (autor Gosia2052): Podobne przepisy

Sałatka z tuńczyka (autor Gosia2052): wypróbuj również

Powiązane Tematy