Składniki:
1kg ziemniaków, jedna papryka, dwa ząbki czosnku, 1/2 pieczarek, cebula, parę listków szpinaku, 20 dkg szynki, 30 dkg sera żółtego, śmietana, sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy, paprykę kroimy w paseczki, pieczarki dusimy na oleju, cebulę kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor, czosnek kroimy w plasterki, nie siekamy, szpinak parzymy gorącą wodą. Do naczynia żaroodpornego dajemy ziemniaki w talarki, potem cebulę zeszkloną, pieczarki, czosnek, szpinak, szynkę, paprykę, ser, przyprawy i powtarzamy tą czynność jeszcze raz, zalewamy wszystko śmietaną i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 180 C.
Jak podawać?
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Piotr Duda |