Sos chrzanowy do gotowanego mięsa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

masło (margaryna), mąka pszenna, bulion (woda), sól (vegeta), chrzan (tarty, konserwowy), cukier, sok z cytryny (ew. kwasek), śmietana (jeśli ktoś preferuje tak zwane zabielanie).

Jak przyrządzić?

W poręcznym garnku (najlepiej głęboki rondel z długim uchwytem) roztapiam sporą porcję dobrej margaryny. Na czteroosobowy obiad zużywam mniej więcej 1/3 tradycyjnego opakowania. Nie przerywając podgrzewania (mały ogień), dodaję po łyżce mąki pszennej, mieszając energicznie aż do uzyskania konsystencji… no właśnie - zastanawiam się, jak ją określić i do czego porównać. Ciasto na ryby brzmi mało zachęcająco, więc pozostańmy przy tradycyjnym ziemniaczanym puree. Teraz rozrzedzanie. Najlepiej sprawdza się wcześniej przygotowany wywar. Jeśli komuś żal (bo to przecież rosołek:), można użyć czystej wody. Dodawać stopniowo, dosłownie po pół łyżki wazowej, nie przerywając podgrzewania i zdecydowanego operowania łyżką. To ważne, jeżeli chcemy zachować aksamitność sosu. Gęstość według upodobań, ale danie przetrzymywane dłużej w lodówce, dość znacznie kondensuje, co należy uwzględnić. Krótko mówiąc - jeśli ma być na jutro, więcej rozpuszczalnika. Dosmaczamy. Pierwszy etap, to sól. W wersji oszczędnej, tej wodnej, zastępuję ją przyprawą typu Vegeta. Następnie chrzan, najczęściej ze słoiczka. Nie dorówna temu tartemu na żywo przez moją babcię, ale staram się przynajmniej znaleźć taki bez octu spirytusowego. Dokładam duuużo, wzbogacając całość kopiastą łychą cukru. Może nawet dwoma. A że musi być wyraziście, czyli słodko - kwaśno, wykańczam dzieło świeżym sokiem cytrynowym i... prawie gotowe. Zanurzam mięso i odstawiam, żeby całość dojrzała.

Jak podawać?

Na ciepło:)))

Uwagi:

Jako dodatek proponuję ziemniaki. Preferuję tłuczone - z masłem i śmietaną. Do tego gotowane jarzyny. Najlepiej sezonowe. Jeśli spóźnicie się na fasolkę szparagową, może być jakaś mrożonka, okraszona tartą bułką z masełkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
AutorJacek

Sos chrzanowy do gotowanego mięsa: Podobne przepisy

Sos chrzanowy do gotowanego mięsa: wypróbuj również

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... i aby go przyrządzić, nie potrzebujemy trudno ...

miesiąc temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić? ... , podawanych na zimno warzyw, owoców morza mięs, a także ...

3 tygodnie temu

Pieczone ziemniaki - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych

... Pieczone ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Można je podawać zamiennie z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Mogą być samodzielną przekąską, świetnie smakują także pieczone z ogniska. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Czym ...

miesiąc temu

Sos chrzanowy i kanapka z łososiem

... Sos chrzanowy świetnie pasuje do wędlin, tuńczyka, wędzonego łososia, a także kanapek z jajkiem. Jeśli lubisz takie przekąski, nie będziesz żałowała czasu na przygotowanie tego sosu. Doskonale ... odśwież smak twoich ulubionych potraw, sprawi, ...

dawno temu

Sos do mięsa

... wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach. ... Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... . Wierzch stanowi sos ...

2 dni temu

Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków

... Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby ...

miesiąc temu

Mięso w sosie

...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ... Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to ...

dawno temu

Sos chrzanowy z pomarańczą - pyszny dodatek do drobiu

... Sos chrzanowy to doskonały dodatek do drobiu i cielęciny. A jeśli jeszcze dodamy do tego wszystkiego pomarańczę, to powstanie potrwa niezwykła i wyszukana. Takich rzeczy nie podaje się na pierwszym lepszym stole. Zrób sobie prawdziwą ucztę. ... ...

dawno temu

Sosy do mięs

... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę ...

dawno temu

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

... Czy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii... Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin”  E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... łyżeczka startego imbiru; 50 g zmielonej ...

tydzień temu

Kurczak w sosie - jak go zrobić?

... Kurczak w sosie to nie tylko pyszna potrawa, ale przede wszystkim zdrowa. Nie ma tu smażenia na tłuszczu, ani nawet pieczenia. Tylko wspaniałe, delikatne gotowane mięso ze znakomitym sosem i pełną ... z dodatkiem soli i pieprzu lub vegety. Krok ...

dawno temu

Przepis na sos beszamelowy

... Sos beszamelowy to doskonały dodatek do mięs i gotowanych warzyw. Jeśli goszczą często na twoim stole, to nie powinnaś pomijać tego przepisu. Sos beszamelowy przygotujesz łatwo i szybko. Doskonale ... podkreśli smak twoich dań. Można stworzyć ...

dawno temu

Sosy owocowe do mięs

...   Moda na sosy owocowe powróciła do łask dobrych kilka lat temu. I choć przygotowanie takiego sosu, przynajmniej w teorii, nie powinno stanowić większego problemu, to jakoś od paru ładnych miesięcy ... z nich nadmiar wody. Gdy osiągniemy już ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie smacznego mięsa z aromatem grzybów nie pozwoli oprzeć się pokusie nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić polędwiczki oraz poznasz inne pomysły ...

dawno temu

Sos do łososia

... Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ... wielu potraw z łososia jest składający się na nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy