Składniki:
Na 20 skrzydełek kurczaka potrzebne ok. 40 dag mąki ziemniaczanej.
Do przyprawienia mięsa: sól, czarny mielony pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany - sporo 1 paczka 20 g.
Do zalewy: 1 łyżka pikantnego keczupu, tyle samo musztardy i jogurtu naturalnego, trochę mleka, syrop malinowy lub cukier, sól, pieprz mielony, 2-3 łyżki oleju, mąka ziemniaczana (na oko), mała łyżeczka proszku do pieczenia.
Do panierki: pozostała mąka ziemniaczana (przesiana), część mieszanki przypraw, którą zrobiliśmy do mięsa, dodatkowo jeszcze trochę słodkiej papryki i ewentualnie soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Można dodać mocno pokruszone płatki kukurydziane. Do smażenia na głębokim tłuszczu - 1 litr oleju/oliwy.
Jak przyrządzić?
Odcinamy cienkie końce skrzydełek,(są niepotrzebne). Każde skrzydełko rozcinamy w stawie na dwie części. Otrzymane porcje myjemy, czyścimy, osączamy. Robimy mieszankę przypraw do mięsa: skład wyżej (robimy jej trochę więcej gdyż dodamy ją także do panierki). W misce obsypujemy porcje mięsa przygotowaną mieszanką przypraw, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.Przygotowujemy zalewę:Mieszamy ze sobą keczup, musztardę, jogurt, sól, pieprz, próbujemy smak. Kwaśność jogurtu łamiemy syropem malinowym lub cukrem. Próbujemy. Wkręcamy do otrzymanego "sosu" 2-3 łyżki oliwy (jak przy robieniu majonezu). Dosypujemy stopniowo mąkę ziemniaczaną, ciągle mieszając (min. 2-3 łyżki).Prawidłową gęstość zalewy otrzymamy dodając mleko(dobra zalewa jest jak gęsta śmietana). Dodajemy małą łyżeczkę proszku do pieczenia - mieszamy. Zalewa gotowa.Przygotowujemy panierkę:Dokładny opis wyżej(koniecznie przesiać mąkę).Zalewamy skrzydełka w misce przygotowaną zalewą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa został "oklejony" zalewą."Oklejone" kawałki dokładnie panierujemy w naszej panierce, otrząsamy z nadmiaru mąki i smażymy na głębokim oleju (jak frytki)do zrumienienia. Wyjmujemy z gorącego oleju na papierowy ręcznik. Dla pewności że się dobrze usmażyło (zależy od oleju, temperatury i czasu ) wkładamy skrzydełka na 15 min. i 170 st. do piekarnika (na blaszkę wyłożoną folią aluminiową).
Jak podawać?
Jak w KFC.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | andrzej |