Składniki:
glony do sushi (nori), ryż do sushi, świeży filet z tuńczyka, ogórek świeży, ocet ryżowy, sól, cukier do smaku, wasabi w paście, sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jednokęsowe kawałki. Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym (ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie używając pałeczek bądź rączek.Smacznego!
Potrzebne przybory:
Mata bambusowa do zwijania sushi.
Jak podawać?
W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Gastrosfera |