Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego , 1 kg jabłek kwaśnych, tłuszcz do wysmarowania formy i bułkę tartą.
Jak przyrządzić?
Do miski wrzucamy szklankę mąki, szklankę cukru, 4 jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wszystko miksujemy. Smarujemy formę tłuszczem i bułką tartą. Jabłka umyte i obrane kroimy jak na kompot do formy, na końcu wlewamy ciasto, jabłka muszą być na samym spodzie. Wsadzamy na 45 minut do piekarnika o temp. 180stopni. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, blacha do pieczenia ciasta obojętnie jaka, nie za mała.
Jak podawać?
Można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Po zmiksowaniu składników będziecie mieć wrażenie, że ciasta jest za mało, ale bez obaw na pewno wystarczy. Jeśli ktoś lubi, można dodać cynamon. Ciasto które zawsze się udaje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | njach |