Składniki:
kalafior, 15 maślaków, pół bochenka czarnego chleba, szklanka mleka, 8 jaj, 100 g żółtego sera, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania formy.
Do dekoracji:
5 maślaków, 5 różyczek kalafiora, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Namoczony w mleku i mocno odciśnięty chleb przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieszamy z 2 jajkami. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy powierzchnię. Oczyszczone maślaki gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy rozebranego na różyczki kalafiora. Odkładamy po pięć grzybów i różyczek kalafiora, a resztę mielimy lub drobno siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na chleb w formie. Ubijamy resztę jaj, mieszamy ze startym serem i zalewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy odłożone grzybki i kalafiory. Zapiekamy w temp. 200 stopni. Gotową potrawę posypujemy natką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | goryliczka |