Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki, 8 dag masła, łyżka cukru pudru, 3 łyżki wody.
Krem:
25 dag twarogu, 10 dag gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag cukru pudru, skórka starta z 1 cytryny, ok. 50 dag jagód (lub borówki amerykańskiej)
Jak przyrządzić?
Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do temp. 225stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty. Mocno dociskamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grochem lub fasolką. Pieczemy 10-12 min. Studzimy.Krem: W tym czasie przygotowujemy krem. Twaróg miksujemy na gładko ze śmietaną i cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Rozsmarowujemy w ostudzonym cieście. Posypujemy owocami. Prószymy lekko cukrem pudrem. Dla fajnego efektu polecam udekorować listkami mięty lub melisy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | goryliczka |