Składniki:
0,5 kg kurek, 20 dag wędzonego (najlepszy z dymem) boczku, 2 cebule, 1/2 szklanki wody, 1 "kostka do smaku warzywna", 1 czerwona papryka, 200 g śmietanki, 30% (słodka), 1 torebka zupy cebulowej. Do smaku pieprz, pieprz ziołowy, ew. troszkę soli, (kostka i zupa już mają sól), makaron "świderki" - 500 g.
Jak przyrządzić?
Kurki czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Większe okazy i grube trzony kroimy na mniejsze. Na patelni podsmażamy pokrojony w średnią kostkę boczek, nie rumieniąc go, można dodać troszkę masła lub oleju, gdy boczek jest chudy, dorzucamy pokrojoną w pół plastry (piórka) cebulę i lekko ją szklimy (smażymy 3-4 min.). Zawartość patelni przerzucamy do garnka, dorzucamy kurki, podlewamy wodą (z umiarem by nie wyszła zupa) i zaczynamy dusić, gdy zacznie wrzeć, dodajemy kostkę warzywną. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. często mieszając. Dorzucamy do gara pokrojoną w paski paprykę. Do miseczki wsypujemy zupę cebulową, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki gorącego wywaru z garnka, mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy do garnka, mieszamy i dusimy całość jeszcze ok. 10-15 min. (aż papryka zmięknie, nie na tyle jednak by schodziła z niej skórka). Ostatecznie doprawiamy kurki pieprzem i ew. solą. Tak przygotowanymi kurkami polewamy ugotowany makaron. Kto lubi może posypać jeszcze natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, miseczka.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Na każdym etapie duszenia możemy dolać ,gdy wydaje się zbyt gęste. Na początku więc podlewamy minimalną ilością wody lub nie dajemy jej wcale. Nie wiemy, ile soków puszczą grzyby, cebula, papryka, a dojdzie jeszcze śmietanka. Unikamy w ten sposób zasmażki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | andrzej |