Składniki:
3-4 kg ogórków /nie przerośniętych/, 3-4 łyżki soli, 2 główki czosnku, 1 łyżeczka chili, 6 łyżek oleju, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu 10%.
Jak przyrządzić?
ogórki umyć, kroić ze skórką ok. 1 cm., plastry wzdłuż /jak ktoś woli to można skórkę obrać/, posolić i odstawić na 6 godz., kilkakrotnie przemieszać i po tym czasie zlać sok. Obrać czosnek i pokroić /nie za drobno/ dodać chili i wymieszać; dodać do ogórków.Przygotować zalewę: olej+ocet+cukier zagotować i przestudzić wszystko, wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 10-12 godz. Wkładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.
Jak podawać?
ogórki te są wspaniałym dodatkiem do mięs, ale ja kładę również na kanapki.
Uwagi:
w rękawiczkach zawsze obrabiam czosnek, każdą główkę oddzielam i ząbki miażdżę nożem i kroję;w rękawiczkach zawsze mieszam ogórki zasolone;ogórki w słoikach układam "na ściankę" ładnie wyglądają i łatwo wyjmować ze słoików.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Autor | markul66 |