Ogórki Staszka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3-4 kg ogórków /nie przerośniętych/, 3-4 łyżki soli, 2 główki czosnku, 1 łyżeczka chili, 6 łyżek oleju, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu 10%.

Jak przyrządzić?

ogórki umyć, kroić ze skórką ok. 1 cm., plastry wzdłuż /jak ktoś woli to można skórkę obrać/, posolić i odstawić na 6 godz., kilkakrotnie przemieszać i po tym czasie zlać sok. Obrać czosnek i pokroić /nie za drobno/ dodać chili i wymieszać; dodać do ogórków.Przygotować zalewę: olej+ocet+cukier zagotować i przestudzić wszystko, wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 10-12 godz. Wkładać do słoików i pasteryzować ok. 10 min.

Jak podawać?

ogórki te są wspaniałym dodatkiem do mięs, ale ja kładę również na kanapki.

Uwagi:

w rękawiczkach zawsze obrabiam czosnek, każdą główkę oddzielam i ząbki miażdżę nożem i kroję;w rękawiczkach zawsze mieszam ogórki zasolone;ogórki w słoikach układam "na ściankę" ładnie wyglądają i łatwo wyjmować ze słoików.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćśredni
Autormarkul66

Ogórki Staszka: Podobne przepisy

Ogórki Staszka: wypróbuj również

Powiązane Tematy