Składniki:
ziemniaki obrane 2 kg, mąka pszenna około 4 szklanek, kapusta kiszona 0,5 kg, liść laurowy, 5 grzybów suszonych, wywar rosołowo-mięsny 1 litr, sól, pieprz, boczek surowy chudy, 2 średnie cebule, ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
*Disicha. Ziemniaki gotować w wodze osolonej do miękkości, gdy będą się już dogotowywały, zasypać je trzema szklankami maki i jeszcze gotować około 5 minut pod przykryciem, by mąka zaparowała. Następnie odcedzić i utłuc ziemniaki z mąka tak by nie było w ziemniakach widać jej grudek. Wcześniej ugotować kapustę *kiszoną nie opłukując jej przed włożeniem do garnka z pokruszonymi grzybami suszonymi, liściem laurowym, w wywarze mięsno-rosołowym. Kapustę popieprzyć i osolić do smaku. Wraz z wywarem do kapusty wlać około 1 litra wody. Ma to być dość rzadki kapuśniak i kwaśny. Gotować około 1,5 godziny.* Okrasa do dusichy. Boczek surowy pokroić na dość duże skwarki, podsmażyć na patelce, by się zarumienił. Po zarumienieniu włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku, osolić i popieprzyć, a następnie podlać wodą i dusić do czasu jej odparowania. Na talerz włożyć dusichę, okrasić skwarkami, na głęboki talerz włożyć kapustę. Danie to je się łyżką i jedną łychę dusichy i następną kapusty. Życzę smacznego - jak zostanie dusichy, można ją następnego dnia podgrzać na patelni ze skwarkami - jest jeszcze lepsza.
Potrzebne przybory:
2 garnki, patelnia.
Jak podawać?
Dusichą na płytkim talerzu, kapuśniak częstochowski w misce lub głębokim talerzu. Je się łyżką. Kapuśniakiem się przejada.
Uwagi:
Danie najlepsze na jesienne i zimowe dni. Jest bardzo rozgrzewające.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Komar |