Składniki:
pół kg piersi kurczaka, 20 dkg małych jędrnych pieczarek, szklanka śmietanki słodkiej 30% (powinna być rzadka), pół szklanki wody, pół brokuła lub paczka mrożonki mix brokułowy, szklanka włoszczyzny pokrojonej w paseczki, ser pleśniowy camembert - krążek, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć, wyjąć z oliwy kiedy zbrązowieje. Wrzucić na oliwę pokrojone w paski piersi kurczaka, usmażyć i odłożyć do miski.Na oliwie lekko przesmażyć włoszczyznę, dodać brokuła rozdzielonego na drobne różyczki lub mrożonkę brokułową, przesmażyć kilka minut, tak aby brokuł był jędrny. Pieczarki przekroić na pół i przesmażyć chwilę na mocno rozgrzanej patelni, nie solimy aby nie puściły wody. Do woka lub rondla wrzucamy kurczaka, zalewamy go śmietanką, dolewamy pół szklanki wody, kiedy zacznie się gotować, dodajemy pokrojony serek pleśniowy i gotujemy ok. 5 minut, aż serek się rozpuści, wrzucamy warzywa i pieczarki.
Potrzebne przybory:
Najlepiej potrawę gotuje się w woku, można użyć patelni i dużego rondla.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem (najlepsze będą rurki, świderki) albo z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Autor | Usta Mariana |