Składniki:
kilka kwaśnych jabłek, 3 łyżki białej gorczycy, około 1/4 -1/8 szklanki octu jabłkowego, pieprz mielony, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju.
Jak przyrządzić?
Gorczycę sparzyć dzień wcześniej wrzątkiem, żeby zmiękła. Jabłka obrać, pokroić i udusić z minimalną ilością wody domiękkości, rozdrobnić na pulpę blenderem. Cztery łyżki stołowe pulpy jabłecznej zmieszać z trzema łyżkami odcedzonej gorczycy i ponownie rozdrobnić blenderem, ale tak, aby częśćziaren gorczycy pozostała nierozgnieciona. /Chyba, że ktoś nie lubi takiej musztardy - to wówczas rozdrobnić wszystkie/. Dodać pieprz, sól, cukier,olej i następnie dodawać stopniowo ocet jabłkowy, taką ilość - jak gęstą lubimy musztardę. Przełożyć do słoika i do lodówki.
Potrzebne przybory:
blender lub makutra do ucierania.
Jak podawać?
dodatek do mięs, kiełbas, boczku itp.niezastąpiona na grill.
Uwagi:
Musztarda jest doskonała, ale nabiera smaku po odstaniu 1-2 dni w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi słoik po dżemie gotowego produktu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Gabi |