Musztarda jabłkowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

kilka kwaśnych jabłek, 3 łyżki białej gorczycy, około 1/4 -1/8 szklanki octu jabłkowego, pieprz mielony, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oleju.

Jak przyrządzić?

Gorczycę sparzyć dzień wcześniej wrzątkiem, żeby zmiękła. Jabłka obrać, pokroić i udusić z minimalną ilością wody domiękkości, rozdrobnić na pulpę blenderem. Cztery łyżki stołowe pulpy jabłecznej zmieszać z trzema łyżkami odcedzonej gorczycy i ponownie rozdrobnić blenderem, ale tak, aby częśćziaren gorczycy pozostała nierozgnieciona. /Chyba, że ktoś nie lubi takiej musztardy - to wówczas rozdrobnić wszystkie/. Dodać pieprz, sól, cukier,olej i następnie dodawać stopniowo ocet jabłkowy, taką ilość - jak gęstą lubimy musztardę. Przełożyć do słoika i do lodówki.

Potrzebne przybory:

blender lub makutra do ucierania.

Jak podawać?

dodatek do mięs, kiełbas, boczku itp.niezastąpiona na grill.

Uwagi:

Musztarda jest doskonała, ale nabiera smaku po odstaniu 1-2 dni w lodówce. Z podanego przepisu wychodzi słoik po dżemie gotowego produktu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcjedużo
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt1 zł
AutorGabi

Musztarda jabłkowa: Podobne przepisy

Musztarda jabłkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy