Składniki:
2 szklanki mleka, 2 szklanki śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 8 saszetek herbaty Earl Grey, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 8 żółtek, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować w dużym garnku, a następnie parzyć w nim herbatę przez ok. 10 minut. Przed wyjęciem saszetki należy bardzo dokładnie wycisnąć. Całość odstawić do lekkiego ostygnięcia.Żółtka ubić z cukrem do białości, a następnie dodać mąkę oraz sól i zmiksować. Tak powstałą masę przełożyć do ostudzonego mleka, dolać szklankę śmietany i dokładnie wymieszać. Całość podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać do niej pozostałą szklankę śmietany, a następnie wymieszać.Masę chłodzić w lodówce przez co najmniej 5-6 godzin (najlepiej całą noc), po czym dokładnie rozmiksować, aż stanie się puszysta, a następnie umieścić w zamrażarce. Wyjąć po dwóch godzinach i dokładnie miksować przez około minutę, po czym wstawić z powrotem do zamrażarki. Czynność tę powtarzać kilkakrotnie (zwykle 3-4 razy), aż masa lodowa stanie się gładka. Na koniec całość dobrze zamrozić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Gastrosfera |