Składniki:
6 kg dużych ogórków, 2 cebule, liście selera; ZALEWA: 5,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 łyżki soli, 1/2 kg cukru, 1 torebka przyprawy curry Kamisa lub 3 łyżki curry innej marki, gorczyca.
Jak przyrządzić?
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, pestki odkroić (koniecznie) i wyrzucić. Do słoika włożyć plaster cebuli, wsypać gorczycę, ułożyć pikle, wcisnąć na wierzch po liściu selera. Zalewę zagotować, na końcu dać przyprawę curry i zagotować krótko. Zalać pikle gorącą zalewą, wkładać słoiki do gotującej się wody, od momentu ponownego zagotowania wody, słoiki pasteryzować max. 5 minut!
Jak podawać?
Pasuje do wszystkich potraw, nawet można położyć na zwykłe kanapki.
Uwagi:
Gwarantuję Wam, że będziecie palce lizać;) Robię je od kilkunastu lat. Uważać trzeba, żeby nie pasteryzować za długo słoików, ogórki nie będą chrupkie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-7 słoików po 500 ml |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Baśka |