Składniki:
Filety z łososia - 2 szt., szpinak (świeży lub mrożony) - 20 dag, ser wędzony - 6 plastrów,
boczek wędzony - 15 dag, 2 cytryny, 2 łyżki śmietany 18%, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon, tymianek, żurawina.
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyte i osuszone filety z łososia skropić sokiem z 1,5. cytryny i wstawić do lodówki na ok. 6 godz. Rozmrożony lub świeży szpinak drobno poszatkować i wymieszać ze śmietaną, wyciśniętym czosnkiem, odrobiną soli, szczyptą pieprzu i sokiem z połowy cytryny. Filety z łososia wyjąć z lodówki, posolić, popieprzyć, posypać szczyptą tymianku i estragonu.Położyć filety na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, natłuszczoną masłem. Na filetach dokładnie rozprowadzić szpinak wymieszany ze śmietaną i przyprawami, dokładnie przykryć plastrami wędzonego sera. Na wierzch każdego fileta położyć 2 cienkie plastry wędzonego boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. z uruchomioną funkcją grilla na 20 min. Po 20. min. zwiększyć temperaturę do 200 st. i włączyć termoobieg. Piec kolejnych 7 min. Każdego fileta podzielić na 3 części, na wierzch dodać odrobinę żurawiny. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | piikuus |