Składniki:
1 główka młodej kapusty, kilka kiełbasek frankfurterek(5-6), kawałek marchewki, 1 cebula, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz mielony, pieprz ziołowy, kilka suszonych
grzybów, 1-2 łyżeczki kminku, kostki warzywne 2 szt. + ew. Ziarenka smaku lub inne słone przyprawy (bulion, rosołek, Vegeta, kucharek itp.), 1-2 szk.wody, koperek.
Jak przyrządzić?
Kapustę umyć, rozciąć na cztery, grubo poszatkować. Dodać pokrojoną w pół plastry marchewkę oraz połamane suszone grzybki, pokrojone w plasterki kiełbaski, pokrojoną w piórka cebulę, kminek, koperek, koncentrat pomidorowy, pieprze, kostki warzywne lub inne, zalać wodą i gotować do miękkości (30-45 min). Mieszamy kilka razy w czasie gotowania.
Potrzebne przybory:
Duży gar 5 litrowy.
Jak podawać?
Jako samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.
Uwagi:
Kapusty po ugotowaniu pozostanie ok. 1/3 pierwotnej objętości po poszatkowaniu. Konieczny dlatego duży gar aby poszatkowana kapusta się zmieściła. Lepiej wlać 1 szk. wody i czekać aż w czasie gotowania kapusta opadnie, gdy będzie za gęsto, zawsze można dolać wody i ostatecznie doprawić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |