Składniki:
pół kilo mięsa mielonego z karkówki lub łopatki, pęczek włoszczyzny z liśćmi kapusty, dwa jajka, przyprawa do mięsa mielonego, dwa ząbki czosnku, jedna cebula, jedna bułka, sól i pieprz do smaku, koperek, natka pietruszki, bułka tarta
Jak przyrządzić?
Warzywa ugotować, zmielić maszynką do mięsa i dodać do mięsa mielonego, wbić dwa jajka, namoczoną odciśniętą z wody bułkę, przyprawę do mięsa mielonego, dwa ząbki czosnku drobno pokrojonego i cebulę drobno pokrojoną oraz koper i pietruszkę również drobno posiekać, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem wyrobić, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej i smażyć na smalcu lub oliwie z obu stron.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa mielonego, patelnia do smażenia oraz garnek do ziemniaków.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami z sosem pieczarkowym i z surówką z kiszonej kapusty. Bardzo smaczne.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie ma maszynki do mięsa, to może ugotowane warzywa, zetrzeć na tarce, a kapustę drobniutko pokroić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | krystyna |