Składniki:
rabarbar:
2-3 długie łodygi rabarbaru, łyżka cukru, łyżka mąki.
ciasto:
150 g zmielonych płatków owsianych, 125 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, ok. łyżeczka aromatu migdałowego, 3 jajka, 125 g cukru, 230 g jogurtu greckiego (lub innego gęstego), 80 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego).
Jak przyrządzić?
rabarbar:
obrać i pokroić w ok. 2-3 cm kawałki, posypać cukrem i mąką, odstawić.
ciasto:
ubić jajka z cukrem na pianę, dodać masło i aromat migdałowy, następnie jogurt, wymieszać sypkie składniki, na zmniejszonych obrotach dodać do piany z jajek, nie ubijać zbyt długo. Blaszkę o wymiarach 30 na 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, na dnie ułożyć rabarbar, można dodać garść jagód, zalać ciastem, piekarnik rozgrzać do 170 stopni, piec ok. 45 min.Smacznego.:)
Potrzebne przybory:
2 miski (na rabarbar i ciasto), garnek do masła, miarka (waga), mikser, blaszka o wymiarach 20-30 cm, nóż, deska.
Jak podawać?
pokroić na kawałki, oprószyć cukrem pudrem albo płatkami migdałowymi, jeżeli nie liczycie kalorii wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | katttrin |