Składniki:
Na ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, ciepła woda, 2 duże łyżki oleju. Na farsz: 50 dkg kasza gryczana, 25 dkg boczek wędzony "surowy", 20 dkg ser żółty, 3 cebule, literatkę oleju, sól, pieprz. Okrasa: 10 dkg słoniny, 5 dkg boczku.
Jak przyrządzić?
Farsz:
Kaszę ugotować, wystudzić, zmielić, 25 dkg boczku zmielić, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zeszklić. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając pieprzem i solą.
Okrasa:
Słoninę i resztę boczku kroimy i przetapiamy.
Ciasto:
Mąka, żółtko, ciepła woda "nie gorąca" przy końcu zarabianego ciasta dodać 2 duże łyżki oleju by ciasto było aksamitne. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, kleimy pierożki, gotujemy, odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy okrasą i życzę SMACZNEGO.
Potrzebne przybory:
Troszeczkę czasu i chęci.
Jak podawać?
Na talerzu polane przetopioną słoninką i boczkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 100 |
Autor | EWA |