Składniki:
2 piersi z kurczaka albo indyka, 20 dkg pieczarek, kilka suszonych pomidorów, szpinak, ser pleśniowy, ser żółty, ser feta, świeża kolendra, świeża bazylia, cebula, czosnek, oliwa, sezam, słonecznik, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi porozcinać na cienkie plastry i każdy delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Formę do muffinek wysmarować oliwą. Każdy z otworów wyłożyć rozbitym plastrem drobiu. Przycisnąć tak, by przylegał i wypełniał całą dziurę. Środek napełniać farszem, a potem przykryć kawałkiem drobiu, tak, by nic nie wypłynęło. Wierzch posmarować oliwą i posypać część sezamem, część słonecznikiem. Piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.Farsz:•pieczarkowyPieczarki dokładnie umyć i podsmażyć na oliwie z cebulą, pieprzem i solą. Dodać świeżą kolendrę. Na koniec można wymieszać z odrobiną startego żółtego sera.•pomidorowySuszone pomidory pokroić, dodać czosnek i świeżą bazylię. Wymieszać z serem pleśniowym.•szpinakowySzpinak rozmrozić, podgrzać z czosnkiem, solą i pieprzem, dodać bazylię, a na końcu pokruszonej fety.
Jak podawać?
Podawać ciepłe z dodatkiem sałaty.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | sylwia |