Składniki:
0,5 kg mąki pszennej, 40 g drożdży, 200 ml ciepłego mleka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 50 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, kieliszek wódki zbożowej najlepiej żytniej.
Nadzienie:
pół szklanki mleka, szklanka Advocaata, 1 żółtko, budyń waniliowy, 1 łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać i całość wlać do zagłębienia zrobionego w mące. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, formować pączki, układać na posypanej mąką stolnicy, znów przykryć ściereczką i jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia. Następnie smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować i kłaść na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nadzienie: Zagotować mleko z łyżeczką cukru. Budyń, advocaat, żółtko wymiksować, dodać do gotującego się mleka. Ostudzić. Za pomocą szprycy nadziewać pączki.
Potrzebne przybory:
Szpryca do nadziewania.
Uwagi:
Polane gorącą polewą czekoladową są pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | skowronek |