Składniki:
mięso mielone pół na pół - 500 gr, cebula - 1 średnia, sól, czerwona papryka mielona słodka,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso mielone powinno być pół na pół, czyli wieprzowo-wołowe. I najlepiej, jeśli jest świeżo zmielone u rzeźnika. Od jakości zależy również i smak:) Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dodajemy ok. łyżeczkę papryki słodkiej mielonej. Wyrabiamy mięso ręką. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki od razu formujemy kotlety, nie grubsze niż ok. 1 cm, max 1,5. Jeśli cebula odpada, nie szkodzi:) Najlepiej wrzucać kotlety na grill, jeśli nie ma takiej możliwości, to na patelnię grillową, z rowkami, bez tłuszczu! Nie martwmy się, iż się przypala, ponieważ mięso samo w sobie ma tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo, ale nie za długo, by nie były za suche. Najlepiej pozwolić kotletom odpocząć, np. na talerzu, ok. 3 min. Podawać z sosami, np. tzatziki, czosnkowym, salsa. Dla dzieci warto dorzucić frytki:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 9 |
Autor | Netka |