Jarzyny zapiekane pod beszamelem - Przepis

Przepis kulinarny

Jarzyny przykryte i zapiekane pod beszamelem. Skosztuj tego specjału.

Składniki:

- 4 zgrabne marchewki,
- 2 nieduże pomidory,
- 1 brokuł (lub 1/2 opak. mrożonego),
- 2 pory,
- 1 pierś z kurczaka,
- 5 dkg sera żółtego,
- 2 dkg masła,
- sól,
- zioła prowansalskie.

Sos:
- 5 dkg masła,
- 3-4 łyżki mąki zwykłej,
- 1/2 litra mleka,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa.

Jak przyrządzić?

1) Jarzyny czyścimy i dzielimy na krótsze kawałki. Z porów używamy jasne części. Gotujemy każdy rodzaj oddzielnie - do stanu prawie miękkiego. Każda z nich wymaga innego czasu gotowania. Odcedzamy na durszlaku. Pomidory można po sparzeniu obrać ze skórki. Nie gotować.

2) Pierś kurczaka dzielimy na mniejsze części. Nacieramy solą i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy krótko na maśle ze wszystkich stron.

3) Formę żaroodporną wysmarować masłem i lekko osypać dno bułką tartą. Na dnie rozprowadzić 2-3 łyżki sosu. Wg własnego uznania układamy jarzyny. Na środku formy umieszczamy kawałki kurczaka.

4) Całość oblewamy obficie sosem beszamelowym. Posypujemy z wierzchu żółtym serem i kładziemy kilka drobnych kawałków masła.

5) Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 1/2 godz. Początkowo pod przykryciem, ostatnie 10 min bez lub do momentu, gdy wierzch zacznie się ładnie rumienić, tworząc przypieczoną skorupkę.

Sos beszamelowy:
1) W niedużym garnku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą puszystą masę nie przyrumieniając. Robimy to na małym ogniu.

2) Wlewamy mleko jednym ciągłym ruchem, cały czas mieszając masę. Robimy to dokładnie, by nie powstały grudki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy na małym ogniu tak długo, aż sos stanie się jak gęsta śmietana. Gotujemy jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.

Jak podawać?

Podajemy w tym samym naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Przydadzą się dobre sztućce do nakładania, tzw. półmiskowe. Wszelkie dodatki typu ziemniaki, czy ryż wydają się zbędne, choć mogą znaleźć się osoby, które sobie ich nie odmówią.

Uwagi:

Możecie oczywiście wykonać zupełnie inne zestawienie. Do takiego dania znakomicie nadają się np: cebula, kalafior, papryka, uduszone grzyby i wiele innych, które na pewno przyjdą wam do głowy. Można się posłużyć pomidorami bez skórki w sosie własnym.
Takie podanie jarzyn jest znakomitym rozwiązaniem na szczególne okazje. Wtedy zadbajcie, by forma do zapiekania była ładna.

Możecie oddzielnie zapiec mięso, a oddzielnie jarzyny. Lub wybrać tylko jedno, a resztę posiłku skomponować z innych dodatków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt12 zł

Jarzyny zapiekane pod beszamelem: Podobne przepisy

Jarzyny zapiekane pod beszamelem: wypróbuj również

Powiązane Tematy