Danie lekkie i wykwintne. Na stole prezentuje się bardzo odświętnie. Najczęściej podawane w okresie zimowym. Na specjalne okazje, takie jak np. Obiad Noworoczny. Jednocześnie na tyle proste, że można je podać na kolację ze świecami dla ukochanej osoby, nie będąc "mistrzem" kuchni. Mile zaskakuje wymieszanymi aromatami owoców i mięsa. Teraz już nie musimy piec godzinami całego indyka. Wystarczy kupić wybrany, najszlachetniejszy kawałek mięsa. Najlepiej upiec go wcześniej. Potem przygotowanie dania na stół zajmie wam dosłownie kilka minut.
Składniki:
- pierś indyka wagi do 1 kg,
- 1 duży kieliszek wermutu, lub mniejszy ziołowej wódki,
- oliwa,
- kilka suszonych morel,
- puszka brzoskwiń,
- 1 świeża pomarańcza,
- świeżo skrojona skórka pomarańczowa (1 łyżka),
- żurawina do mięsa,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól,
- masło.
Jak przyrządzić?
1) Indyka natrzeć kolejno: solą, przyprawami, alkoholem oraz na końcu oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godz.
2) Ułożyć mięso w naczyniu do zapiekania. Na dno wlać 1/2 szklanki wody. Na filecie położyć kilka kawałeczków masła. Piec pod przykryciem ok. 1 godz. W trakcie pieczenia przewracać i polewać sosem. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia dla przyrumienienia skórki.
3) Po ostygnięciu kroimy mięso na plastry grubości 1 cm w poprzek włókien. Jest to dobry moment na spróbowanie rezultatu naszych działań. Mięso powinno być miękkie i soczyste. Jeśli stało się zbyt suche możemy temu przeciwdziałać (patrz uwagi).
Jak podawać?
1) Mięso dobrze zagrzewamy, dbając by było zanurzone w sosie od pieczenia.
2) Brzoskwinie wraz z kompotem ogrzewamy do stanu dobrze ciepłego.
3) Na półmisku układamy filety z indyka, polewając je nieco sosem. Obok układamy ogrzane brzoskwinie krótko osączone z kompotu. Na każdy kawałek mięsa przypada połówka brzoskwini. Podajemy również morele z sosu. Tylko te, które nie rozpadły się w czasie pieczenia.
4) Oddzielnie w sosjerce podajemy sos z pieczeni.
5) Do mięsa serwujemy żurawinę lub borówkę. Znakomitym dodatkiem są gruszki w kompocie podane oddzielnie.
6) Można podać filet z pomarańczami. Pomarańcza powinna być w dobrym gatunku, a zatem słodka i soczysta. Po umyciu kroimy ją w poprzeczne plastry. Każdy kawałek mięsa przykrywamy plasterkiem pomarańczy.
Uwagi:
Mięso indyka jest chude i przez to podatne na wysuszenie. Dlatego w pierwszej fazie pieczenia nie odkrywamy mięsa.
Jeśli po próbie smaku stwierdzacie, że zanadto się wysuszyło, można temu jeszcze zaradzić. Pokrojone filety wkładamy z sosem do garnuszka z pokrywką, dodajemy kawałeczek masła i dusimy łagodnie przez 20 min. To powinno dać w rezultacie miękkie i soczyste mięso.
Do tak podanego indyka nie dodaje się żadnych innych kluskowo-ziemniaczanych dodatków. Istotą smaku jest bowiem indyk w harmonijnym połączeniu z bogactwem smaków owocowych. Natomiast zawsze można zwiększyć wybór owoców wedle własnych upodobań.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 30 zł |