Filet z indyka z owocami - Przepis

Przepis kulinarny

Danie lekkie i wykwintne. Na stole prezentuje się bardzo odświętnie. Najczęściej podawane w okresie zimowym. Na specjalne okazje, takie jak np. Obiad Noworoczny. Jednocześnie na tyle proste, że można je podać na kolację ze świecami dla ukochanej osoby, nie będąc "mistrzem" kuchni. Mile zaskakuje wymieszanymi aromatami owoców i mięsa. Teraz już nie musimy piec godzinami całego indyka. Wystarczy kupić wybrany, najszlachetniejszy kawałek mięsa. Najlepiej upiec go wcześniej. Potem przygotowanie dania na stół zajmie wam dosłownie kilka minut.

Składniki:

- pierś indyka wagi do 1 kg,
- 1 duży kieliszek wermutu, lub mniejszy ziołowej wódki,
- oliwa,
- kilka suszonych morel,
- puszka brzoskwiń,
- 1 świeża pomarańcza,
- świeżo skrojona skórka pomarańczowa (1 łyżka),
- żurawina do mięsa,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól,
- masło.

Jak przyrządzić?

1) Indyka natrzeć kolejno: solą, przyprawami, alkoholem oraz na końcu oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godz.

2) Ułożyć mięso w naczyniu do zapiekania. Na dno wlać 1/2 szklanki wody. Na filecie położyć kilka kawałeczków masła. Piec pod przykryciem ok. 1 godz. W trakcie pieczenia przewracać i polewać sosem. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia dla przyrumienienia skórki.

3) Po ostygnięciu kroimy mięso na plastry grubości 1 cm w poprzek włókien. Jest to dobry moment na spróbowanie rezultatu naszych działań. Mięso powinno być miękkie i soczyste. Jeśli stało się zbyt suche możemy temu przeciwdziałać (patrz uwagi).

Jak podawać?

1) Mięso dobrze zagrzewamy, dbając by było zanurzone w sosie od pieczenia.

2) Brzoskwinie wraz z kompotem ogrzewamy do stanu dobrze ciepłego.

3) Na półmisku układamy filety z indyka, polewając je nieco sosem. Obok układamy ogrzane brzoskwinie krótko osączone z kompotu. Na każdy kawałek mięsa przypada połówka brzoskwini. Podajemy również morele z sosu. Tylko te, które nie rozpadły się w czasie pieczenia.

4) Oddzielnie w sosjerce podajemy sos z pieczeni.

5) Do mięsa serwujemy żurawinę lub borówkę. Znakomitym dodatkiem są gruszki w kompocie podane oddzielnie.

6) Można podać filet z pomarańczami. Pomarańcza powinna być w dobrym gatunku, a zatem słodka i soczysta. Po umyciu kroimy ją w poprzeczne plastry. Każdy kawałek mięsa przykrywamy plasterkiem pomarańczy.

Uwagi:

Mięso indyka jest chude i przez to podatne na wysuszenie. Dlatego w pierwszej fazie pieczenia nie odkrywamy mięsa.

Jeśli po próbie smaku stwierdzacie, że zanadto się wysuszyło, można temu jeszcze zaradzić. Pokrojone filety wkładamy z sosem do garnuszka z pokrywką, dodajemy kawałeczek masła i dusimy łagodnie przez 20 min. To powinno dać w rezultacie miękkie i soczyste mięso.

Do tak podanego indyka nie dodaje się żadnych innych kluskowo-ziemniaczanych dodatków. Istotą smaku jest bowiem indyk w harmonijnym połączeniu z bogactwem smaków owocowych. Natomiast zawsze można zwiększyć wybór owoców wedle własnych upodobań.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt30 zł

Filet z indyka z owocami: Podobne przepisy

Filet z indyka z owocami: wypróbuj również

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... Indyk jest znacznie delikatniejszy i smaczniejszy niż kurczak, dlatego warto go przygotowywać jak najczęściej. Indyk w żurawinie to doskonały pomysł na obiad. Jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie ... . Tę potrawę możesz bez obaw przygotować ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie ... jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Dzień indyka

... Co roku w Święto Dziękczynienia obchodzone w czwarty czwartek listopada Amerykanie zjadają ok. 46 milionów indyków. Uroczystej kolacji bez pieczonego indyka nie wyobraża sobie ponad 95% mieszkańców Stanów Zjednoczonych. ... Co roku w Święto ...

dawno temu

Zupa z indyka - pyszna i pożywna

... Wszystkie dania z indyka są dobre. Indyk w żurawinie wprost rozpływa się w ustach, ale zupa z indyka wcale nie jest gorsza. To pożywna potrawa, która zaspokoi podsycany zimnem głód. Mięso jest bardzo ... . Tym razem, w przeciwieństwie do indyka ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... Indyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie ...

dawno temu

Rolada z indyka

... poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek. ... jest usmażyć, udusić czy upiec. Czasami wystarczy tylko ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka ... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić ...

dawno temu

Sałatka z indykiem

... jeszcze przed nadejściem lata. Innym argumentem jest to, że nasza ochota na tłuste potrawy po zimie maleje. Nie masz pomysłu, jak przyrządzić zdrowy i pełen witamin posiłek na obiad? Polecam zatem danie z indykiem, w postaci warzywnej i bardzo ...

dawno temu

Indyk w pysznej sałatce

... Lubisz sałatkowe połączenia mięsa, przypraw, owoców i innych dodatków? Jak bardzo niekonwencjonalne przepisy masz w głowie? Wiele kobiet uwielbia zabawę w kuchni – eksperymentowanie z ziołami ... czy warzywami. Tak naprawdę w garnku, na patelni ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... Przygotuj dziś coś wyjątkowego. Kotlety nie wydają się wprawdzie zbyt oryginalnym daniem, ale jeśli zrobisz je z indyka i do teko otoczysz delikatną panierką z migdałów, podbijesz serca ... masłałyżeczkę soku z cytrynyłyżkę mąkibiały pieprzKrok ...

dawno temu

Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... Owoce to jeden z najważniejszych elementów zdrowej diety. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania organizmu, a do tego kuszą wyglądem oraz smakiem ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co ...

dawno temu

Owoce w panierce

... Taki prosty zabieg pozwala wydobyć z owoców istotę smaku i wyczarować z nich prawdziwe dekoracje stołu. Szyszki, słodkie bombki, czy rozpływające się w ustach słodkości. Tylko od naszej kreatywności ... zależy sposób ich podania. A dodatki? ...

dawno temu

Jakie owoce jeść?

... Owoce, oprócz warzyw, są największym źródłem witamin. W owocach znajduje się dużo składników mineralnych, w tym witamina C, prowitamina A, witaminy z grupy B. Owoce pomocne są w odkwaszaniu organizmu ... . Osoby, które starają się wyrównać ...

dawno temu

Egzotyczne owoce

... W sezonie zimowym, kiedy to naszych krajowych owoców w sklepach jest jak na lekarstwo chętnie sięgamy po te sprowadzane z innych krajów: banany, kiwi czy grejpfruty. I to się chwali! Owoce, które przyjechały do nas z zamorskich krajów to istne ...

dawno temu

Owoce kiwi lekarstwem na nadciśnienie

... W Norwegii pacjenci z wysokim ciśnieniem dostają receptę na...trzy owoce kiwi.  ... W Norwegii pacjenci z wysokim ciśnieniem dostają receptę na...trzy owoce kiwi.  Kobietom i mężczyznom z podwyższonym ciśnieniem lekarze proponują dwumiesięczną ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... Suszone owoce są ...

dawno temu

Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących

... Wiele osób boi się przyrządzać owoce morza. Tymczasem są one niezwykle przyjaznym materiałem kulinarnym. Warto zacząć od potraw z małży – są to owoce morza, które nie wymagają wiele pracy i łatwo stworzyć z nich wspaniałe danie. Poznaj ...

dawno temu

Powiązane Tematy