Zwykle w chwili podania karpia smażonego na Wigilijny stół jesteśmy już nieco zaspokojeni w pierwszym głodzie. To dobrze, bo karp smażony ma ości i należy go jeść spokojnie i z godnością. Ponadto jest bardzo smaczny i nie należy przegapić jego delikatnego smaku. W wykonaniu tak łatwy, jak smaczny.
Składniki:
- 1 karp wagi 1 i 1/2 kg,
- trochę mąki,
- sól,
- masło i olej.
Jak przyrządzić?
1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.
2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.
Jak podawać?
Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.
Uwagi:
Przy czyszczeniu ryby pamiętamy o schowaniu kilku łusek do portfela. Ich obecność pomaga w przyciąganiu pieniedzy przez cały rok. Warunkiem koniecznym jest jednak, aby był to karp wigilijny.
W powyższy sposób smaży się większość ryb, nie tylko karpia wigilijnego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 20 zł |