Karp smażony - Przepis

Przepis kulinarny

Zwykle w chwili podania karpia smażonego na Wigilijny stół jesteśmy już nieco zaspokojeni w pierwszym głodzie. To dobrze, bo karp smażony ma ości i należy go jeść spokojnie i z godnością. Ponadto jest bardzo smaczny i nie należy przegapić jego delikatnego smaku. W wykonaniu tak łatwy, jak smaczny.

Składniki:

- 1 karp wagi 1 i 1/2 kg,
- trochę mąki,
- sól,
- masło i olej.

Jak przyrządzić?

1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.

2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.

3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.

Jak podawać?

Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.

Uwagi:

Przy czyszczeniu ryby pamiętamy o schowaniu kilku łusek do portfela. Ich obecność pomaga w przyciąganiu pieniedzy przez cały rok. Warunkiem koniecznym jest jednak, aby był to karp wigilijny.

W powyższy sposób smaży się większość ryb, nie tylko karpia wigilijnego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćniewiele
Przybliżony koszt20 zł

Karp smażony: Podobne przepisy

Karp smażony: wypróbuj również

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Karp z bakaliami - oryginalnie na Wigilię

... Wprawdzie do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, ale już teraz warto zacząć zastanawiać się nad wigilijnym menu. Bo kto powiedział, że co roku muszą być takie same potrawy? No owszem, karpia nie może zabraknąć, ale może tym razem zamiast ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... Złocisty karp na świątecznym stole to już standard w wielu polskich domach i pozycja obowiązkowa wśród innych wigilijnych specjałów. Danie to jednak wcale nie musi być nudne. Dlatego jeśli opatrzył ... Wam się już wigilijny karp w panierce, ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ... mięso tej ryby, gdyż zawiera dużo ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Czy wiesz już co znajdzie się na twoim świątecznym stole? Karp jest pewnie daniem, bez którego rodzinne spotkanie nie miałoby tego wyjątkowego charakteru ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie ... karpia wcale jednak nie musi być nudne. ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Bóg się rodzi karp truchleje. Rytualny ubój ryb w polskich domach

... "Nie kupuj żywych karpi" to hasło kampanii społecznej klubu Gaja. Maja Ostaszewska, Julia Pietrucha, Magdalena Różczka, Bartłomiej Topa, Robert Makłowicz, Olga Tokarczuk, Magdalena Cielecka, Olga ... . Idą święta, dzyń dzyń dzwoneczki, mikołaje, ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Smażona cukinia - pomysł na kolację

... Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto ... i wiele innych dolegliwości. Przygotuj: ...

dawno temu

Sposób na smażonego łososia

... Smażony łosoś to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Jest pyszny, a podany z brokułami staje się jeszcze bardziej zdrowy. To danie rybne jest proste w przygotowaniu ... i podsmaż z obu stron. Krok 3 Smażony łosoś potrzebuje ...

dawno temu

Smażone udka w pysznej zalewie

... Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie ...

dawno temu

Smażone grzyby

... mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne ... . Przepis na smażone grzybySmażenie jest ...

dawno temu

Duszone pomidory i smażone ziemniaki - niebo w gębie

... Najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, sięgnij po ten przepis. Duszone pomidory z cebulą są doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale smakują wyśmienicie również z opiekankami, omletem i ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... makowca znajduje się aż 350 kcal. A 100 gram to zaledwie niewielki kawałek. Karp smażony w panierce – w 100 gramach mieści się ponad 160 kcal. Pierogi – jedna sztuka to od 30 do 50 kcal (w zależności ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Powiązane Tematy