Farsz (do tarty) ze szpinakiem i serem ricotta - Przepis

Przepis kulinarny

Szpinak w mniej znanym wydaniu, ale jak zawsze wyśmienity.

Składniki:

- 1/2 kg szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
- 3 jajka,
- 200 g sera ricotta,
- łyżka masła,
- 1/3 opakowania śmietany 18%,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- odrobina sera typu parmezan,
- masło do posypania wierzchu.

Jak przyrządzić?

1) Przygotowanie świeżego szpinaku: szpinak opłukać, oderwać ogonki, osuszyć z nadmiaru wody. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i dusić kilka minut, aż do momentu, gdy nadmiar płynu wyparuje. Wycisnąć pozostały nadmiar wilgoci na sicie i posiekać szpinak dosyć drobno. Przygotowanie szpinaku mrożonego: rozmrozić i tak jak wyżej poddusić na maśle do wyparowania nadmiaru płynu.

2) W misce roztrzepać jaja, dodać śmietanę, i ser. Do tej masy dołożyć schłodzony szpinak. Dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Farsz musi być doprawiony zdecydowanie.

Uwagi:

Ilości sera i szpinaku podane są "klasycznie". Możecie te proporcje dowolnie układać - w zależności od własnych upodobań.Jeśli ktoś uwielbia czosnek, może odrobinę dorzucić.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt13 zł

Farsz (do tarty) ze szpinakiem i serem ricotta: Podobne przepisy

Farsz (do tarty) ze szpinakiem i serem ricotta: wypróbuj również

Powiązane Tematy