Szpinak w mniej znanym wydaniu, ale jak zawsze wyśmienity.
Składniki:
- 1/2 kg szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
- 3 jajka,
- 200 g sera ricotta,
- łyżka masła,
- 1/3 opakowania śmietany 18%,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- odrobina sera typu parmezan,
- masło do posypania wierzchu.
Jak przyrządzić?
1) Przygotowanie świeżego szpinaku: szpinak opłukać, oderwać ogonki, osuszyć z nadmiaru wody. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i dusić kilka minut, aż do momentu, gdy nadmiar płynu wyparuje. Wycisnąć pozostały nadmiar wilgoci na sicie i posiekać szpinak dosyć drobno. Przygotowanie szpinaku mrożonego: rozmrozić i tak jak wyżej poddusić na maśle do wyparowania nadmiaru płynu.
2) W misce roztrzepać jaja, dodać śmietanę, i ser. Do tej masy dołożyć schłodzony szpinak. Dosmaczyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Farsz musi być doprawiony zdecydowanie.
Uwagi:
Ilości sera i szpinaku podane są "klasycznie". Możecie te proporcje dowolnie układać - w zależności od własnych upodobań.Jeśli ktoś uwielbia czosnek, może odrobinę dorzucić.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 13 zł |