Bardzo prosta i bezpretensjonalna rzecz. Jedni mogą je traktować jako podastawę dania, inni jako dodatek do mięsa. Tak czy inaczej są one świetne. A co ważniejsze - przy całym swoim szlachetnym charakterze - tanie. Trzeba je tylko właściwie przygotować.
Składniki:
- 40 dkg pieczarek,
- 4 łyżki masła,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Kupując pieczarki pamiętamy o tym, że będą smażone w całości. W związku z tym staramy się wybrać sztuki średniej wielkości, raczej mniejsze niż większe i zbliżone do siebie gabarytem.
2) Pieczarki myjemy i obcinamy nóżki równo z dolną krawędzią kapelusza.
3) Na 2 patelniach rozgrzewamy masło i kładziemy na nim grzyby. Smażymy na przeciętnym ogniu. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i przykrywamy pokrywką.
4) Po 10 minutach odkrywamy patelnię. Pieczarka prawdopodobnie puści już sok i zmniejszy nieco swoją wielkość. Przekładamy je na drugą stronę. Niech smażą się dalej. Po kilku minutach wszystkie pieczarki powinny się zmieścić na jednej patelni. Solimy je, zwiększamy nieco ogień i smażymy dalej.
5) Przy pomocy widelca sprawdzamy czy zmiękły. Jeśli tak, dosmażamy je tylko dla "rumianego" wyglądu z obu stron. Jeśli nie, jeszcze raz przykrywamy pokrywką na kilka minut. Jeśli wszelki płyn wyparował, a grzyby są ciągle twarde - dolewamy nieco wody.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | raczej mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |