Ciasto popularne i smaczne z wyśmienitym wkładem śliwki węgierki. Po dwóch kawałkach grubasy lać po łapach, chudzielcom podtykać więcej, jeśli zasmakowali.
Składniki:
- ok. 1 kg śliwki węgierki,
- 1 i 1/2 szklanki mąki szymanowskiej,
- 1 jajko,
- 15 dkg masła (w ostateczności margaryna),
- 1 łyżka wody,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka cukru pudru,
- kilka łyżek cukru pudru do posypania,
- skórka cytrynowa, lub pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
1) Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.Gdy są już dobrze, drobno usiekane dotychczasowe składniki, dodajemy surowe jajko i łyżkę wody.
2) Zagniatamy w miarę szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min.
3) W tym czasie szykujemy śliwki: kroimy je na 4 części, usuwając oczywiście pestkę.
4) Przygotowujemy blachę do pieczenia (prostokątną, płaską, o niewysokim brzegu). Nagrzewamy piekarnik, aby był dobrze ciepły. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na niej rozwałkowany placek. Brzegi placka muszą być wysunięte do góry. Jeśli coś wyszło nierówno - nie jest to żaden problem - urywamy naddatek tam gdzie niepotrzebny i kładziemy go tam gdzie się przyda.
5) Na placku układamy ciasno pokrojone śliwki skórkami do dołu. Lekko dociskamy. Posypujemy gdzieniegdzie świeżą, cieniutko pokrojoną skórką pomarańczową lub cytrynową.
6) Pieczemy w zdecydowanie nagrzanym piekarniku (220 0c) ok. 40 min. Od czasu do czasu warto zajrzeć i sprawdzić czy nie przyrumieniło się zanadto. Może się okazać, że jest gotowe po 30 min. Po wyjęciu z piekarnika suto osypujemy cukrem pudrem.
7) Kroimy na nieduże kawałki, i delikatnie zsuwamy z blachy, bo ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Bardzo lekkie w smaku.
Uwagi:
Można je jeść jeszcze lekko ciepłe, co w chłodne jesienne dni jest miłe. Kaloryczność: jak każde ciasto! Po dwóch kawałkach grubasy lać po łapach, chudzielcom podtykać więcej, jeśli zasmakowali.
Stopień trudności: proste, praktycznie nie ma prawa się nie udać. Dobre do robienia z dzieckiem, które stawia pierwsze kroki w kuchni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |