Sałata z sosem vinaigrette - Przepis

Przepis kulinarny

Sałata jest świetnym dodatkiem do naszych dań głównych. Można ją podać obok jarzyn gotowanych. Może być jedyną jarzyną na stole. Znakomicie komponuje się z daniami włoskimi i daniami kuchni francuskiej (skąd zresztą pochodzi).

Składniki:

- 1 sałata (lodowa lub masłowa) lub 4 białe zwarte cykorie,
- 1 łyżka octu winnego,
- 3 łyżki oliwy (przedniego gatunku),
- sól, pieprz, cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

1) Sałatę dzielimy na mniejsze części rwąc ją dłońmi. Nie używamy do tej czynności noża. Myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją łączyć z sosem.

2) Przyrządzamy sos: do garnuszka wsypujemy szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i szczyptę cukru. Nalewamy ocet i rozcieramy starannie. Dolewamy resztę octu i oliwę. Kręcimy sos do chwili gdy oliwa połaczy się z octem w jednolitą emulsję.

3) Bezpośrednio przed podaniem wylewamy sos na sałatę i całość mieszamy rękami, tak by sos rozszedł się po całej sałacie. Przekładamy do naczynia, w którym będzie podawana.

Jak podawać?

Osoby kochające zieleninę posypują całość koperkiem lub zieloną pietruszką na wydaniu.

Uwagi:

Sos vinaigrette ma wiele odmian. Jest bardzo smaczny po dodaniu 1-2 ząbków czosnku, zmiażdżonych i roztartych ze składnikami sosu podstawowego. Można zrobić sos musztardowy, dodając łyżeczkę musztardy. Zamiast octu winnego można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćmalutko
Przybliżony koszt4 zł

Sałata z sosem vinaigrette: Podobne przepisy

Sałata z sosem vinaigrette: wypróbuj również

Powiązane Tematy