Sałata jest świetnym dodatkiem do naszych dań głównych. Można ją podać obok jarzyn gotowanych. Może być jedyną jarzyną na stole. Znakomicie komponuje się z daniami włoskimi i daniami kuchni francuskiej (skąd zresztą pochodzi).
Składniki:
- 1 sałata (lodowa lub masłowa) lub 4 białe zwarte cykorie,
- 1 łyżka octu winnego,
- 3 łyżki oliwy (przedniego gatunku),
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Jak przyrządzić?
1) Sałatę dzielimy na mniejsze części rwąc ją dłońmi. Nie używamy do tej czynności noża. Myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją łączyć z sosem.
2) Przyrządzamy sos: do garnuszka wsypujemy szczyptę soli, świeżo zmielony pieprz i szczyptę cukru. Nalewamy ocet i rozcieramy starannie. Dolewamy resztę octu i oliwę. Kręcimy sos do chwili gdy oliwa połaczy się z octem w jednolitą emulsję.
3) Bezpośrednio przed podaniem wylewamy sos na sałatę i całość mieszamy rękami, tak by sos rozszedł się po całej sałacie. Przekładamy do naczynia, w którym będzie podawana.
Jak podawać?
Osoby kochające zieleninę posypują całość koperkiem lub zieloną pietruszką na wydaniu.
Uwagi:
Sos vinaigrette ma wiele odmian. Jest bardzo smaczny po dodaniu 1-2 ząbków czosnku, zmiażdżonych i roztartych ze składnikami sosu podstawowego. Można zrobić sos musztardowy, dodając łyżeczkę musztardy. Zamiast octu winnego można dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | malutko |
Przybliżony koszt | 4 zł |