Składniki:
ciasto naleśnikowe, ziemniaki, olej, ser żółty, pieprz, sól, majeranek
Jak przyrządzić?
Smażymy naleśniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy na jednolitą masę, a ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy olej (lub oliwe) na nim smażymy ser (do roztopienia), a do tego dodajemy ubite ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu. Następnie przyprawiamy: konieczny jest majeranek (dużo), a reszta według uznania. Faszerujemy naleśniki i zawijamy w rurki albo koperty - jak wolicie!
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, łyżka (i te do zrobienia ciasta naleśnikowego)
Jak podawać?
Ja lubię z keczupem!!!
Uwagi:
Stosunek ilości sera do ziemniaków to mniejwięcej 1:4, ale można dać więcej sera! a oleju na dno garnka dajemy symbolicznie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | agum |