Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego,
- 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
- 2 bakłażany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- koncentrat pomidorowy (mały)
- 30 dag sera żółtego
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe mielimy i podsmażamy, odlewamy tłuszczyk. Wkładamy żółty ser do zamrażalnika. Do mięsa dodajemy koncentracik, przyprawę do gyrosa - KOTANYI lub GALEO - (oczywiście całość mieszamy), gałkę muszkatołową - KOTANYI - całą trzemy - na tareczce, łyżkę cynamonu - wszystko dokładnie mieszamy. Bakłażany kroimy wzdłuż w plasterki grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą, zostawiamy na pół godziny, następnie płuczemy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Bierzemy już na pewno sztywny ser z zamrażalnika i trzemy na tarce.- Naczynie żaroodporne smarujemy po ściankach masłem i układamy na spód bakłażany, następnie mięso i na górę żółty starty ser. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 minutek.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, tarka,
Uwagi:
Potrawę podajemy gorącą z ryżem - i z sosikiem czosnkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 6 |
Autor | LUQ & WIFE |