Składniki:
1 kg twarogu chudego
1 kg mąki pszennej
0,5 kg margaryny Kasi
kilka jajek
10-15 dkg cukru kryształu
Jak przyrządzić?
Twaróg i margarynę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać mąke, wszystko zagnieśc i do lodowki na 24 godziny
Po 24 godz. ciasto wałkować na niezbyt cienkie placki i wycinać foremką serca lub inne kształty.Jaja dokładnie wymieszać w talerzu widelcem, do drugiego talerza wsypać cukier.
Wycięte serce zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w cukrze i kłaść lekko przyklepując na drugie serce bez jajka i cukru. Tak sklejone ciastka kłaść na blachę aż do wyczerpania ciasta.
Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Najlepsze po kilku dniach przechowywania w zamkniętym tekturowym kartonie.
Polecam, b. smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ASIA |