3 warzywa, które mogą uchronić twoje serce przed chorobą
JOANNA HIRSZLER • dawno temuWarzywa są zdrowe i stanowią cenne źródło witamin – na pewno słyszałaś to już nie jeden raz. Wszystko się zgadza, ale może bardziej przekonam cię do ich jedzenia, wskazując, które z nich korzystnie działają na serce? Poznaj listę warzyw zapobiegających schorzeniom układu krążenia!
Boćwina
Te doskonałe w smaku liście zawierają w składzie kemferol – silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwzapalne i może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Co więcej, wprowadzając do diety boćwinę, zmniejszysz również prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory oraz cukrzycę.
Rukola
Na pewno kojarzysz charakterystyczny smak rukoli. Mam nadzieję, że go lubisz, bowiem roślina ta jest bogatym źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ krążenia. Jedząc regularnie rukolę, zadbasz o serce. Co najlepsze, uchronisz też organizm przed chorobami nowotworowymi.
Kapusta chińska
Wprawdzie kapusta chińska nie jest ogólnie dostępna, ale zachęcam, abyś poszukała jej w sklepach ze zdrową żywnością. Stanowi ona bogate źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Jak zapewne wiesz, utrzymanie optymalnego ciśnienia jest ważnym elementem profilaktyki chorób serca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze