3 warzywa, które mogą uchronić twoje serce przed chorobą
![Joanna Hirszler](https://m.kafeteria.pl/dsc-0473-bcccf71e0b72a9faca5b0b0,20,20,1,0.jpg)
Warzywa są zdrowe i stanowią cenne źródło witamin – na pewno słyszałaś to już nie jeden raz. Wszystko się zgadza, ale może bardziej przekonam cię do ich jedzenia, wskazując, które z nich korzystnie działają na serce? Poznaj listę warzyw zapobiegających schorzeniom układu krążenia!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Boćwina
Te doskonałe w smaku liście zawierają w składzie kemferol – silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwzapalne i może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Co więcej, wprowadzając do diety boćwinę, zmniejszysz również prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory oraz cukrzycę.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Rukola
Na pewno kojarzysz charakterystyczny smak rukoli. Mam nadzieję, że go lubisz, bowiem roślina ta jest bogatym źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ krążenia. Jedząc regularnie rukolę, zadbasz o serce. Co najlepsze, uchronisz też organizm przed chorobami nowotworowymi.
Kapusta chińska
Wprawdzie kapusta chińska nie jest ogólnie dostępna, ale zachęcam, abyś poszukała jej w sklepach ze zdrową żywnością. Stanowi ona bogate źródło potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Jak zapewne wiesz, utrzymanie optymalnego ciśnienia jest ważnym elementem profilaktyki chorób serca.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze