Jedzenie wspierające twoje hormony
13. Jedzenie wpływające na hormony
Hormony to system kontrolny ciała. Jednak żyjemy w czasach, w których substancje zaburzające hormony w organizmie czają się w przetworzonej żywności, szamponach, świeczkach zapachowych i odświeżaczach. Natomiast hormony wymykające się spod kontroli oznaczają problemy ze zdrowiem, takie jak trudności z utratą wagi, zajściem w ciążę i uczuciem szczęścia. Oto lista produktów, które pozwolą osiągnąć hormonalną równowagę, walczyć z chorobami i stracić na wadze.
12. Brokuły
Brokuły i inne warzywa takie jak kalafior, jarmuż i kapusta zawierają duże dawki izotiocyjanianów, włącznie z indolo-3-karbinolem, który pomaga rozkładać szkodliwe metabolity estrogenu, który hamuje rozwój guzów, zwłaszcza we wrażliwych komórkach piersi. Wystarczy 2,5 kubka brokułów tygodniowo, aby obniżyć ryzyko kilku rodzajów raka, zwłaszcza raka piersi i prostaty.
11. Siemię lniane
Siemię lniane pełne jest lignanów, które pomagają chronić przed niektórymi typami raka, zwłaszcza rakiem piersi, prostaty i jelit. Dodawaj 2-3 łyżki siemienia lnianego do smoothie, owsianki, sałatki lub płatków każdego dnia, aby obniżyć ryzyko raka oraz dostarczyć organizmowi dawki błonnika i kwasów tłuszczowych.
10. Zielona herbata
Picie zielonej herbaty znacznie poprawia metabolizm i spalanie tłuszczu. Kofeina dostarcza energii, ale herbata również uspokaja, gdyż zawiera teaninę – naturalny składnik, który blokuje wytwarzanie się kortyzolu. Pij 4 filiżanki zielonej herbaty dziennie, a będziesz cieszyć się spadkiem wagi – możliwe, że bez potrzeby zmian w diecie i ćwiczeń.
9. Oliwa z oliwek extra virgin
Tłuszcze jednonienasycone takie jak te w oliwie z oliwek wpływają na wytwarzanie się leptyny – hormonu, który daje uczucie sytości. W związku z tym unikaj margaryny i używaj oliwy z oliwek.
8. Awokado
Awokado bogate jest w beta-sitosterol – naturalną substancję, która znacznie obniża cholesterol. Ten sam składnik pomaga zrównoważyć hormon stresu – kortyzol. Najlepiej jedz 1⁄4 awokado na porcję.
7. Jabłka
Jabłka zawierają kwercetynę, czyli antyoksydant i naturalną antyhistaminę. Jak wiele innych flawonoidów, kwercetyna ma również fitoestrogenne właściwości. Na podstawie badań 10 000 ludzi przez 30 lat można było stwierdzić, że jabłko dziennie obniża ryzyko zachorowania na prawie każdą chorobę przewlekłą związaną ze starzeniem się, włącznie z osteoporozą, chorobami serca, rakiem, udarem i cukrzycą typu 2.
6. Nasiona chia
Chia to ziarna bezglutenowe, które można dodawać do prawie wszystkich rodzajów jedzenia. Hormonalne zalety tych nasion to lepsza wrażliwość na insulinę, złagodzenie objawów zespołu metabolicznego takich jak ciśnienie krwi czy nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Już 100 gramów tych nasion to 20 gramów kwasów tłuszczowych omega-3, co równa się 150-gramowemu kawałkowi łososia.
5. Orzechy
Podobnie jak awokado, większość orzechów to znakomite źródło roślinnego sterolu – beta-sitosterolu. Zwłaszcza migdały zawierają białko, błonnik, roślinne sterole i inne składniki odżywcze przyjazne dla serca. Migdały powodują również wolniejsze wchłanianie się węglowodanów w ciele, co może pomóc w przypadku cukrzycy. Orzechy włoskie natomiast są źródłem melatoniny – hormonu polepszającego sen. Już garstka orzechów 5 razy w tygodniu dostarczy odpowiednią dawkę tłuszczów, które stymulują leptynę – hormon kontrolujący apetyt.
4. Woda
Odwodnienie sprawia, że wytwarza się więcej hormonów, które stymulują apetyt. Odpowiednia ilość wody jest kluczowa, aby zapobiec sztywności stawów, przybieraniu na wadze, bólom głowy oraz obniżonej sprawności. 2 litry wody dziennie wystarczają, ale pij więcej, jeśli ćwiczysz lub spędzasz czas na słońcu.
3. Jagody
Jagody pomagają obniżać poziom cukru we krwi oraz odporność na insulinę. Efekt ten może pochodzić od antocyjanów znajdujących się w jagodach, które wpływają na trzustkę regulującą cukier we krwi.
2. Cynamon
Cynamon ma pozytywny wpływ na równowagę insuliny w organizmie. Możesz go dodawać do potraw i gorących napojów, np. kawy, tak często jak to możliwe. Już 1⁄2 łyżeczki dziennie przez 30 dni to wystarczająco, aby poprawić reakcję organizmu na insulinę oraz zmniejszyć obwód talii.
1. Imbir
Imbir zapobiega i leczy mdłości związane z chorobą lokomocyjną, ciążą i chemioterapią. Jest to potężny antyoksydant, który blokuje efekt mdłości, jaki serotonina wywiera na jelita. Dodawaj świeży imbir do smoothie lub herbaty.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze